ЕС дава 100 млн. лв. на България за борба с младежката безработица

Страната ни е с безработица, която е над средната за общността, поясни изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Камелия Лозанова

100 ~ 1 мин. четене

Европейският съюз (ЕС) ще отпусне целева помощ от 100 млн. евро на България за следващата година, за да реализираме програми и мерки по отношение на младежката безработица. Средствата трябва да дойдат, тъй като безработица у нас е малко над средната за ЕС и затова ще влезем в инициативата на Европейската комисия (ЕК) "Младежки гаранции". Това каза във Варна изпълнителният директор на Агенцията по заетостта (АЗ) Камелия Лозанова, цитирана от Kmeta.bg.

Програмите се разработват в момента със социалното министерство и всички останали министерства, които имат отношение към осигуряване на заетост на младите хора. АЗ ще продължи с устойчивите мерки, като заетост на младите хора в частния бизнес, където са започнали работа 8000 души, а половината от тях са останали на работа след изтичане на срока. 2000 млади хора започват работа в различни администрации по традиционната мярка "Старт в кариерата", припомни Лозанова.

По иновативните програми на Агенцията са назначени 30 психолози в Бюрата по труда и са обучени по двама посредници, които ще работят с младите хора. Като цяло в Европа младите хора нямат мотивация за работа и поради свръхинформираност от интернет си представят бъдещата реализация свързана с много висока заплата, като в същото време нямат представа какви високи критерии имат работодателите към хората на които дават високи заплати, коментира Камелия Лозанова.

Подкрепи Economic.bg