ЕС каза "да" на по-строгите правила за кредитните агенции

Инвеститорите могат съдят оценяващите институции при небрежност

3587 ~ 2 мин. четене

Депутатите Европейският парламент (ЕП) одобриха новите, по-строги правила за работа на кредитните агенции. В тях е разписано кога и как институциите ще могат да дават оценки за държавните дългове и финансовата стабилност на частните дружества, съобщиха от пресслужбата на ЕП. Новите разпоредби дават възможност на частните инвеститори да съдят агенциите за небрежност. Дяловото участие на оценяващите институции в рейтинга на предприятия ще бъде ограничено, за да се намалят възможностите за конфликт на интереси.

Депутатите гарантираха още, че рейтингите ще бъдат по ясни. От агенциите вече ще се изисква да разясняват ключовите фактори, определящи оценките. Рейтингите не трябва да имат за цел да влияят на държавни политики, а самите агенции трябва да се въздържат да препоръчват политически промени, се казва още в текста.

"Ние правим няколко стъпки в правилната посока с този нов регламент, в пълно съответствие с основния му дух, който е да позволи на предприятията да изготвят свои собствени вътрешни рейтинги. Те трябва да осигурят надеждни и сравними алтернативи на рейтинговите олигополи", коментира евродепутатът Леонардо Доменичи.

"Инвеститорите, които разчитат на кредитните рейтинги, могат да предявяват иск за вреди към агенция, която ги е издала, ако е нарушила, с умисъл или поради груба небрежност, правилата, определени в това законодателство, без значение дали има договорни отношения между страните. Такива нарушения могат да включват например издаването на оценки, свързани с конфликт на интереси или такива извън публикувания календар", гласят нормативните промени.

За да се намали прекалената зависимост от външните оценки, депутатите призовават кредитните институции и инвестиционните дружества да развият собствен капацитет, с който да могат да изготвят свои оценки на риска.

Подкрепи Economic.bg