ЕС ограничава бонусите за всички компании

Трябва да се върнем към идеята за социална пазарна икономика, коментира еврокомисарят Мишел Барние

164 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Европейската комисия (ЕК) възнамерява до края на годината да представи пакет от мерки за ограничаването на бонусите във всички отрасли на европейската икономика. Това заяви еврокомисарят по вътрешния пазар Мишел Барние, цитиран от AFP.

„За всички предприятия, чиито акции се котират на борсата в EC, акционерите ще трябва да решават за равнището на заплатите, включително и за златните парашути – т.нар. големи компенсации при напускане на поста. При това възнагражденията ще трябва да бъдат по-прозрачни”, посочва Барние.

„Трябва да се върнем към идеята за социална пазарна икономика. Компаниите не бива да бъдат щанд за самообслужване на мениджърите. Ето защо ние трябва да предоставим контрола на акционерите в дружествата”, допълва еврокомисарят.

ЕК е насърчена от референдума, който се проведе в началото на март в Швейцария, по въпроса за ограничаване на твърде високите възнаграждения на шефовете на швейцарските дружества, котирани на борсата. 70% от населението на страната подкрепи рестрикциите.

Подкрепи Economic.bg