ЕС поиска Румъния да върне 700 млн. евро

225 нарушения, свързани с грешки при разпеделяне на средствата от еврофондовете, са били регистрирани през 2012 г

88 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Румъния бе принудена да върне в бюджета на Европейския съюз (ЕС) почти 700 млн. евро заради грешки в разпределението на финансовите средства, получени от Еврокомисията, съобщи румънският министър по еврофондовете Еуджен Теодорович.

По неговите думи най-много нарушения са открити при разпределението на еврофондовете за обществени поръчки. Санкциите са наложени по всички оперативни програми на ЕС в Румъния. По измами с усвояването на еврофондовете, Букурещ се нарежда на едно от първите места в ЕС, сочат данни от месец май на Европейското бюро за борба с нарушенията.

225 нарушения са били регистрирани през 2012 г., след което Еврокомисията замразява 10.4 млрд. еврофондове, предназначени за развитието на регионите и транспортната мрежа в Румъния заради корупция при усвояването им.

Румънското правителство създаде отделно министерство, което да следи и да обръща повече внимание на проблема с усвояването на европейските пари. Това обаче не подобри ситуацията. От румънската преса обвиняват държавните чиновници, които харчат стотици хиляди евро от еврофондовете за покупка на скъпи вина, парфюмерия и т.н.

Подкрепи Economic.bg