ЕС преосмисля финансирането за България

Бившият докладчик за страната ни Джефри ван Орден твърди, че Европа има средства за въздействие върху процесите у нас

Бившият докладчик за България в Европейския парламент (ЕП) и британски евродепутат Джефри ван Орден твърди, че европейският съюз може да преосмисли финансирането за България. В интервю за БНР депутатът поясни, че това се отнася най-вече за областите, свързани в правосъдието и вътрешните работи. Джефри ван Орден е категорично обори твърдението, че след отпадането на възможността за предпазни клаузи, Европа вече няма средства за въздействие върху процесите у нас.

"България получава много сериозна финансова подкрепа от Европейския съюз, получава много пари и конкретно за тези области, които попадат в обхвата на мониторинга, за да изпълни посочените там изисквания. Има възможности за преоценка как се харчат парите и какви суми трябва да бъдат отпускани занапред. Така че има много инструменти, които могат да се използват", твърди Джефри ван Орден.

По думите му предупреждението на Европейската комисия за възможен извънреден доклад е проява на тревога и трябва да бъде взето предвид и анализирано. Българските власти трябва да дадат на Брюксел нужната информация и уверения за противоречивото назначение в Конституционния съд, смята евродепутатът. Според Джефри ван Орден е "разочароващо, че такива неща продължават да се случват в една ключова сфера".

Коментари: 0