ЕС се раздели на бедни и богати

Дебатите по Многогодишната финансова рамка на ЕС ще се водят между два лагера

6448 ~ 1 мин. четене

Дебатите по Многогодишната финансова рамка на ЕС за периода 2014-2020 г. очевидно ще се водят между два лагера - "приятелите на кохезионната политика" срещу "приятелите на по-доброто харчене", съобщава www.Euinside.eu, цитиран от агенция Стандарт нюз.

Разделението между страните членки беше бетонирано на заседание на външни министри и министри по европейските въпроси. Въпросът откъде да се реже бюджетът раздели страните не просто на "нови" и "стари" членки, а на бедни и богати.

В "Приятели на кохезионната политика" влизат България, Естония, Гърция, Унгария, Литва, Латвия, Малта, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Словакия и Хърватия. Групата разпространи изявление против опитите за ново орязване на парите по кохезионната политика, които вече са намалени от 354 милиарда евро в настоящия период на 336 милиарда евро за периода 2014-2020.

"Приятели на по-доброто харчене" в състав Германия, Франция, Финландия, Австрия, Швеция, Холандия обаче настояват предложеният от ЕК бюджет от над 1 трилион евро да се съкрати с още 100 милиарда евро, а според Швеция дори с много повече.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg