EasyJet ревизира нагоре очакванията си за годишна печалба

Една четвърт от местата в първото полугодие на следващата финансова година са вече закупени

156 ~ 1 мин. четене

Британска авиокомпания easyJet ревизира очакванията си за годишна печалба преди облагане с данъци (към 30 септември 2013 г.) в размер между 470 до 480 милиона английски лири, спрямо предишните очаквания, които бяха в порядъка на от 450 до 480 милиона лири. Причината са по-добрите генерирани приходи.

Заради голямото търсене на самолетни билети през юли и август се очаква увеличението в общия приход от място при постоянен валутен курс да бъде с около 6% за шестте месеца към 30 септември 2013 г. Въпреки нестабилната политическа ситуация в Египет и неблагоприятното въздействие, което оказа върху пътуванията фактът, че през тази година Великден се падна една седмица по-рано, отколкото през 2012 г., приходите на авиокомпанията от едно място при постоянен валутен курс ще нараснат с около 6%.

Разходите за едно място без калкулирано повишаване на цената на горивото при постоянен валутен курс ще се покачат с 4%, като се очаква да се придържат към прогнозите, правени главно въз основа на годишното повишаване на таксите на летищата, на които оперира easyJet.

Финансовите резултати относно разходите на easyJet за гориво за шестте месеца към 30 септември 2013 г. ще бъдат приблизително с 13 милиона английски лири по-благоприятни, отколкото година по-рано. Също така очакванията са влиянието на движенията в обменните курсове да доведат до негативни стойности в порядъка на 5 милиона английски лири в сравнение с  шестте месеца към 30 септември 2012 г. Една четвърт от местата в първото полугодие на следващата финансова година са вече закупени, което е сходно ниво с предишната година.

Подкрепи Economic.bg