България и Румъния ще правят обща зеленчукова борса

Това е много добра възможност, която ще свърже директно производители и търговци от двете страни на Дунав, обясни Димитър Греков

3647 ~ 1 мин. четене

За изграждането на обща зеленчукова борса в някой от крайдунавските градове ще работят България и Румъния. За това се договориха министърът на земеделието и храните Димитър Греков (вляво на снимката) и румънският посланик у нас Антон Пъкурецу.

"Това е много добра възможност, която ще свърже директно производители и търговци от двете страни на Дунав. По този начин ще създадем стимул фермерите да останат тук, а не да търсят работа в чужбина", коментира Греков.

Очаква се максимално бързо да бъде сформирана смесена експертна комисия, която ще набележи важните приоритети в земеделието между двете държави. Сред тях са насърчаване на двустранните контакти между земеделските стопани в България и преработвателната индустрия в Румъния, разработването на различни трансгранични проекти и разширяване на производството на протеинови култури като соя, грах и нахут, което е приоритет за страните от Дунавския регион, добави Димитър Греков.

Той отправи официална покана към румънския си колега да посети страната ни. По време на визитата ще бъдат обсъдени конкретни теми за сътрудничество в областта на зеленчукопроизводството, зърнопроизводството и винопроизводството.

Подкрепи Economic.bg