Надзорът разреши на "Евроинс" да придобие "Интерамерикан"

Няма да бъдат засегнати интересите на застрахованите, увериха от КФН

196 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Комисията за финансов надзор (КФН) разреши прехвърлянето на застрахователния портфейл по всички видове застраховки от "Интерамерикан България ЗЕАД" ЕАД на "ЗД Евроинс" АД. Решението е на Борислав Богоев, заместник-председател на КФН, ръководещ управление "Застрахователен надзор". Собствениците на двете компании стигнаха до споразумение за сделката в края на август.

В решението за одобрението на сделката от КФН се посочва, че при извършената проверка на документите е установено, че са спазени изискванията на Кодекса за застраховането.

Поемащият застраховател "Евроинс" притежава лиценз за видовете застраховки, включени в портфейла, който е предмет на прехвърляне, и разполага със собствени средства, които съответстват на границата на платежоспособност. С прехвърлянето на застрахователния портфейл няма да бъдат засегнати интересите на застрахованите.

"Надявам се одобрението да стане всеки момент, защото дълъг период не е добър и за двете компании", каза преди 10 дни в интервю за Economic.bg Кирил Бошов, член на Съвета на директорите на "Евроинс Иншурънс Груп". "Надявам се, че заради липсата на куп подобни сделки на нашия пазар, ще получим съдействие от всички институции. Сделката трябва да се одобри от КФН и от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК)", припомни Бошов.

Подкрепи Economic.bg