Единият от министрите на Орешарски се оттегли заради скандал

Калин Тихолов се отказва дабъде ръководител на новото Министерство на инвестиционното планиране

Снимка: БГНЕС

164 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Само няколко часа, след като беше посочен за министър на инвестиционното планиране, арх. Калин Тихолов официално обяви, че оттегля кандидатурата си. Веднага след номинирането на ръководителя на катедра в архитектурния факултет на УАСГ медиите разкриха, че Тихолов е свързан със скандала "Дюнигейт" както и с подробния устройствен план за застрояването на Несебър.

Рано тази сутрин в редакцията на БГНЕС e получeно и отворено писмо до медиите от проф. Тихолов, който обявява решението си да се оттегли от номинацията за министър .

Ето го и пълният текст на писмото:

Във връзка с моята кандидатура за министър на инвестиционното проектиране и строителство в програмното правителство на г-н Пламен Орешарски, буквално за часове в българските медии бяха разпространени и тиражирани редица спекулации и неверни твърдения, засягащи мен и моя професионален авторитет.

Приех поканата на г-н Пламен Орешарски с ясното съзнание, че като министър в програмно правителство, моята работа ще е свързана с професионалния ми опит и знания, а няма да се занимавам с политически битки и компромати.

Виждам обаче, че срещу мен се води нечиста кампания, която цели да възбуди обществено напражение и недоверие не само към мен лично, но също така и към новия кабинет на г-н Орешарски, който предстои да бъде гласуван в парламента в най-скоро време.

В своя професионален опит винаги съм се водил от принципа, че човек трябва да защитава професионалното си име и достойнството си. Затова не мога да допусна името ми да се използва за разменна монета в непочтени интриги и политически битки.

В тази връзка прецених, че ще е най-добре да бъде оттеглена моята кандидатура за министър на инвестиционното проектиране и строителство, за което проведохме и разговор с г-н Орешарски.

Подкрепи Economic.bg