Едва 18% от черешите годни за ядене

Щетите за сектора ще бъдат над 50 млн. лв.

6874 ~ 1 мин. четене

Годната за консумация реколта от череши е само 18%. Щетите за сектора ще бъдат над 50 млн. лв. На много места черешовите гради бяха поразени от студа през зимата, след това градините бяха ударени от град. Там има 100% щета, а там, където е останала нещо, то е много малко количество. 

Това съобщи пред телевизия България он ер Слави Трифонов, председател на Националния съюз на градинарите. Той допълни, че една много малка част от производителите на череши са застраховали реколтата си. Това е така, защото все още не сме го изградили като навик. Застраховки имат производителите, които произвеждат изключително и само с комерсиална цел, допълни той. 

Освен черешите, сериозно засегнати са и ягодите, като реколта в някои райони е провалена почти на 100%. Сериозно са засегнати и дините, както и зеленчуковите насаждения, обясни Мариана Милтенова, член на УС на Националния съюз на градинарите. Тя обясни, че производителите не могат да влязат в градините си да пръскат срещу вредители, не могат и да приберат реколтата. 

Друг проблем за земеделските производители са изкупните цени, които са много ниски и според Мариана Милтенова държавата трябва да приложи по-сериозен контрол, така че производителите да бъдат по-малко ощетени.

Подкрепи Economic.bg