Екатерина Михайлова: Трябва да се промени закона за неприкосновеност на депутатите

По думите й Сидеров може да се откаже от имунитета си в 14-дневен срок

280 ~ 2 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

„Трябва да се промени законът в частта, в която се определя неприкосновеността на народните избраници“. Това заяви в сутрешния блок на Нова ТВ един от учредителите на ДСБ и бивш зам.-шеф на парламента Екатерина Михайлова, по повод скандала с лидера на „Атака“ Волен Сидеров на летище Варна. Според Михайлова българските депутати трябва да бъдат третирани като всички останали граждани.

„Ако бъдете нападнати от депутат, трябва да реагирате по начина, по който бихте реагирали, ако нападателят е съвсем обикновен човек“, коментира бившият зам.-председател на Народното събрание (НС). „Проблем има със задържането. Това, което Конституцията казва е, че един народен представител може да бъде задържан само ако има извършено тежко престъпление“, добави още тя.

Михайлова припомни, че на Волен Сидеров вече е снеман имунитета веднъж през 2006 г. след инцидента на магистрала „Тракия“.  Тя разясни, че депутатският имунитет има две части – неотговорност и неприкосновеност. „В първия случай може да се говори без да се носи отговорност за онова, което се казва, но само в Народното събрание. Вторият случай е когато може да бъде задържан един депутат или срещу него да бъде възбудено обвинение“, обясни Михайлова.

Относно поискания имунитет на Волен Сидеров от страна на главния прокурор Сотир Цацаров, бившият зам.-председател на НС добави, че         депутатът може да се откаже от имунитета си в 14-дневен срок, а ако не го направи, парламентът трябва да вземе решение по въпроса“.

„Стигна се до тук, защото през времето беше позволявано имунитетът да се използва за какво ли не. Депутати си слагаха демонстративно картите, за да не бъдат проверявани, за да минават с предимство. А депутатите трябва да бъдат незабележими. Те са народни представители и не бива с нищо да се отличават от останалите хора“, категорична е Екатерина Михайлова.

Коментари: 0