Екоминистърът окончателно одобри оценката на „Южен поток”

От проектната компания "Южен поток Транспорт" обещават специални тунели под девствения плаж "Паша дере"

3566 ~ 3 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) публикува одобрението на инвестиционното предложение за морския газопровод "Южен поток". Това стана ясно от съобщение на пресцентъра на проектната компания South-Stream Transport („Южен поток транспорт”).  

„Това се случва след положителното решение на Висшия експертен екологичен съвет по доклада за въздействие върху околната среда (Доклад за ОВОС) за морския газопровод "Южен поток" в България, взето на 24 януари 2014 г.”, поясняват още от ведомството на Искра Михайлова.

Докладът за ОВОС заключавал, че проектът нямало „да засегнe значително околната среда”, съобщават от проектната компания "Южен поток транспорт", без да пояснят какво означава това реално за екологията на Варненския регион, където местните жители заплачват с по-големи протести.

"Приемаме нашата отговорност за околната и социална среда много сериозно и направихме задълбочена и обстойна оценка на въздействието на проекта, за да сме сигурни, че тръбопроводът няма да навреди на природата. Докладът за ОВОС отразява това и аз съм доволен, че нашите усилия са оценени от членовете на Висшия експертен екологичен съвет", коментира главният изпълнителен директор на "Южен поток транспорт" Олег Аксютин.

Докладът за ОВОС съдържал „заключенията от проучванията на околната среда, културното наследство и социално-икономическата среда при строителството и експлоатацията на българския участък на морския газопровод "Южен поток", извършени от екип от български и чуждестранни експерти”. Той описвал и „потенциалното въздействие на проекта и съдържа над 200 мерки за защита, които "Южен поток транспорт" ще предприеме, за да гарантира, че проектът няма да оказва никакво значително въздействие”. Не се пояснява обаче какви са потенциалните опасности и какво точно „ще предприеме” проектната компания, чиято майка (руският енергиен монополист „Газпром”) е събрала критики и в Русия за безхаберното си отношение към екологията по трасетата на подобни тръби.

От "Южен поток транспорт" уверяват, че са провели два кръга от консултативни срещи по време на изготвянето на ОВОС: „През февруари 2013 г. консултациите бяха за обсъждане на Доклада за обхвата на оценката, който съдържа и предварителни резултати от нея. При разработването на доклада за ОВОС беше взета предвид получената обратна информация от тези срещи, както от консултациите със заинтересованите страни, провеждани през миналата година”.

„Така се стигна до решението да се приложи алтернативен метод за пресичане на плажа Паша дере до Варна. Вместо тръбите да се полагат в изкопи, на около 20 метра дълбочина под плажа ще се прокарат четири микротунела, съответно по един за всеки от четирите тръбопровода на газопровода. По този начин ще се избегнат строителните и изкопните работи на повърхността на самия плаж и ще се запази достъпът на хората до плажа”, поясняват от проектната компания за защитената зона, която предизвика първите протести срещу мегагазопровода на „Газпром”.

„Вторият кръг от консултации беше през декември 2013 г., когато във Варна и с. Приселци от община Аврен се проведоха обществени обсъждания по доклада за ОВОС. Въпросите и коментарите от обсъжданията са документирани, а отговорите към тях са предоставени и на МОСВ, и на съответните общини. Тази обратна връзка също ще се има предвид при проектирането и изпълнението на морския газопровод "Южен поток", допълват оттам.

От компанията уверяват, че след положителното решение на МОСВ "Южен поток транспорт" „ще предприеме следващите стъпки с цел да получи навреме всички необходими разрешителни за строителство”, за да започне то в средата на 2014 г.

Припомняме, че проектът се забавя с месеци и реалното строителство по искане на руския президент Владимир Путин трябваше да започне още в периода ноември – декември 2013 г. Служебният кабинет на Марин Райков обаче успя да забави проекта, като покани специална делегация от експерти на Еврокомисията (ЕК), която да го анализира дали е в съответствие с газовите директиви от Третия енергиен либерализционен пакет на Европейския съюз (ЕС). Тогавашният ресорен министър на енергетиката Асен Василев обаче беше на мнение, че ЕК искаше „Газпром” да предостави съответните условия и документация, каквито са били предоставяни по-рано за конкурентния паневропейски проект „Набуко”. 

Подкрепи Economic.bg