Експерти искат да съживят АЕЦ „Белене“

3602 ~ 2 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Изненадващ нов инвеститор прояви интерес към строежа на атомната електроцентрала в Белене. С писмо до медиите вчера Ангел Деспотов, бивш председател на Агенцията за малки и средни предприятия в правителството на НДСВ, се обяви за представител на "група инвеститори", които проявяват интерес към реализиране на проекта АЕЦ "Белене". "Предлагаме да поемем управлението на проекта с цел довеждането му до успешна реализация, като откупим държавния дял и възстановим на държавата всички досега извършени разходи", пише в писмото.

В него се казва още, че няма да се искат държавни гаранции при изграждането на проекта, а инвеститорите са готови да откупят държавния дял и дори да възстановят на държавата всички досега извършени разходи. Единственото, което искат инвеститорите е държавата да осигури свободен пазар на електроенергия съобразно директивите на ЕС, да не създава изкуствени административни пречки, с които да забави изпълнението на проекта, както и да обезпечи отказа си от бъдеща национализация.

Economymagazine.bg се свърза с г-н Деспотов, за да обясни точно какви са намеренията на представляваните от него инвеститори. Оказа се обаче, че инвеститори засега няма, а има експерти, които да подготвят средата, след което да има голям интерес към електроцентралата.

"Поименно отсега не мога да кажа едно име, защото не планираме процедурата по набирането на капитал да бъде от неясни източници или от т.нар. чужди инвеститори", каза тай, след като беше запитан кои са тези инвеститори.

Деспотов обясни, че в писмото се има предвид група експерти, които са анализирали параметрите на проекта, които вече са известни на широката общественост. "Преценихме, че този проект може да бъде докаран до жизнеспособно положение и виждаме начин как да го направим", каза той. "Намеренията ни са да направим така, че това предприятие да бъде атрактивно за инвеститори. По този начин да набере необходимия капитал, като се финансира на фондовите борси", добави Деспотов.

Той обясни още, че в момента проектът е много неправилно структуриран. Целта на експертите ще е да преструктурира проекта по начин, по който да стане атрактивен за инвеститорите. "Основният проблем е в това, че държавата е във Валутен борд и тя може да финансира своите начинания само по два начина - или като изтегли заем, или като събира данъци. Очевидно постъпленията от данъци в България не са големи и не са достатъчни. Следователно, остава другият вариант - да търси заем, за да може да реализира някакви инвестиции", каза Деспотов.

Той каза още, че проектът най-вероятно ще бъде внесен в Министерски съвет и Народното събрание до края на следващата седмица. "Това не означава, че държавата ще одобри това предложение и че непременно на нас ще го възложи", каза представителят. Пред Economymagazine.bg той каза, че досега не е разговаряно с представител на управляващите и такава подпрепа не е е търсена.

На въпрос защо отправят предложението в този момент, Деспотов отговори: "ние просто известяваме, че виждаме начин, по който този проект може да бъде реализиран и да бъде печеливш. Точно това сме съобщили, че виждаме жизненост в този проект".

Той обясни, че няма да се искат гаранции от държавата, защото "би било абсурдно държавата да поеме гаранции за едно частно предприятие".

Подкрепи Economic.bg