Ердоган се среща с протестиращи след сблъсъците

Граждански сдружения и хора от протеста отказаха да вземат участие, обвинявайки правителството, че преговаря с подставени лица

104 ~ 2 мин. четене

Започна срещата на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган с представители на протестиращите повече от две седмици на площад „Таксим” в Истанбул. Малко преди това турската полиция за борба с безредиците щурмува площад "Таксим" в Истанбул със сълзотворен газ, водни струи и гумени куршуми, за да разпръсне отново недоволните от правителството.

В началото на тази седмица Ердоган призова за диалог с участниците в протеста, като от предварително оповестените 19 души в делегацията на протестиращите са включени 11 души.

Въпреки това от общественото движение "Платформа Таксим", което започна протестите срещу застрояването на парка "Гези", обявиха, че негови представители не се били поканени на срещата в Анкара и че хората, които са отишли при Ердоган, "не представляват" протестиращите в цяла Турция. От движението заявиха, че подобни срещи няма да дадат резултат, докато продължава полицейското насилие около парка "Гези".

Някои от протестиращите в истанбулския парк Гези и граждански сдружения отказаха участие в разговора, обвинявайки правителството, че преговаря с подставени лица. Те настояват за оставката на Ердоган, обвинявайки го в налагане на ислямистки възгледи върху светската нация.

Вчера отново имаше сблъсъци с полицията, която отново използва силово сълзотворен газ, водни струи и гумени куршуми, за да разпръсне протестиращите. Сблъсъците продължиха повече от 20 часа, а според наблюдатели органите на реда са действали най-брутално от началото на протестите.

Междувременно западните сили изразиха безпокойството от проблемите в страната. Белият дом е обезпокоен от случващото се в Турция.

"Ние продължаваме да следим събитията в Турция със загриженост. Наш интерес продължава да е оказването на подкрепа за свободите на словото и събранията, включително правото за мирен протест”, заяви говорителят на Белия дом Кейтлин Хейдън.

Германският министър на външните работи Гидо Вестервеле също изрази притеснения, заявявайки от своя страна, че "случващото се на площад "Таксим" е смущаващо".

Подкрепи Economic.bg