EurActiv: ЕС е озадачен от ускоряването на "Южен поток"

Въпреки опитите, газопроводът „Южен поток” няма да се спаси от антитръстовите и екологичните правила на европейското законодателство, казват представители на ЕС

Опитите за ускоряването на подкрепяния от „Газпром” проект за газопровод „Южен поток” няма да заобиколят антитръстовите и екологичните правила в ЕС. Това са заявили източници от Европейската комисия пред EurActiv.

Според българските медии София очаква на 9 ноември да се подпише окончателно споразумение с „Газпром” за строителството на „Южен поток” на българска територия. По-рано се появи информация, че руският президент Владимир Путин ще присъства на церемонията по подписването на споразумението между „Газпром” и Българския енергиен холдинг (БЕХ). Най-вероятно обаче Путин ще посети страната през декември.

Според българските власти строителството на „Южен поток” в България ще започне около юли 2013 година. Властите посочват, че маршрутът вече е определен, оценката за влиянието върху околната среда продължава и са предприети стъпки за това да се получи разрешително за строителство до средата на 2013 година.

Но подробностите по маршрута се пазят в тайна и е трудно екологичната оценка да бъде готова за толкова кратко време. Законодателството на ЕС изисква да се проведат консултации с обществени групи, включително екологични организации, по подобни мащабни проекти, какъвто все още не е случаят в България.

Заще се бърза? Експерти от американската компания за разузнаване Statfor обясняват, че ще бъде много по-лесно за Русия да спази изискванията на ЕС, ако "Южен поток" се изгради преди март 2013 г., когато влизат в сила разпоредбите от Третия пакет от мерки на ЕС за либерализация на пазарите на електроенергия и газ. Руските отговорни лица и медии многократно се позовава не случайно на срока март 2013, отбелязва EurActiv.

Длъжностни лица от Комисията, потърсени от EurActiv, заявили, че директивите за газ и електричество, двете основни части от пакета, трябва да влязат в сила във всички държавите-членки до 3 март 2011 г. Комисията вече е стартирала наказателни процедури срещу страните, включително и срещу България, които не са синхронизирали законодателството си според новите изисквания. След откриването на производството за неизпълнението на тези задължения, България е уведомила само за частично приемане на директивите от Третия енергиен пакет, пише още EurActiv.

Коментари: 0