Еврогрупата даде две години отсрочка на Гърция

Финансовите министри от еврозоната решиха да отложат до 2016 г. изпълнението на целите за бюджетен дефицит

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Финансовите министри от от държавите в еврозоната (Еврогрупата) са се съгласили да дадат 2 години отсрочка на Гърция, за да постигне целите за бюджетен дефицит, пише Bloomberg. Те обаче не взеха решение за отпускането на втория финансов транш за страната, като оставиха решението за 20 ноември.

Отсрочката означава, че страната трябва да намали дупката в бюджета си до 2% от Брутния вътрешен продукт (БВП) през 2016 г., а не както беше заложено досега - 2014 г.

На проведената вчера среща обаче остана неизяснено как ще бъде запълнена дупката от 32.6 млрд. евро, от които ще се нуждае Гърция заради забавянето. Финансовите нужди на страната ще бъдат допълнително 15 млрд. евро до 2014 г. и още 17.6 млрд. евро през 2015 г. и 2016 г. Без отсрочката Гърция щеше да се нуждае допълнително от 22.9 млрд. евро.

"Гърция изпълни голяма част от нещата, които трябваше да направи", коментира лидерът на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер след срещата. "Вариантите изключват отписването на дълг, като начин за намаляване на финансовата дупка", каза той.

Според австрийската министър на финансите Мария Фектер трябва да се търсят "творчески решения". Обмислят няколко предложения - понижаване на лихвите по вече отпуснатите на Гърция заеми или обратно изкупуване от Атина на част от дълга й на по-ниски цени, което според европейски представител е "технически сложна" опция.

Коментари: 0