Европа губи пазарите и конкурентоспособността си

Рецептата за създаване на еврото е сбъркана

152 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Европа губи пазарите си, конкурентоспособността си, губи доверие в еврото. В това е убеден макроикономистът и анализатор проф. Димитър Иванов. В интервю за БНР той изтъква, че Европа шеста година е в тежка икономическа и социална криза, като рецесията продължава да залива основните и периферни икономики. "Речта на Дейвид Камерън и неговите предложения (едно от тях е за референдум за отделяне на Великобритания от ЕС - бел. ред.) показват, че за Европа часът на трудния избор е ударил", категоричен е икономистът.

Според него най-жестокият симптом за това, което се случва в Европа, е ужасяващата безработица - над 21 млн. европейски граждани са безработни, над 20% от младежта на континента няма хоризонт. "Европа няма проект", продължи Димитър Иванов.

Той е убеден, че е била сбъркана рецептата при създаването на паричния съюз, на еврото, защото не може да съществува паричен съюз, свързващ толкова различни по своята структура и сила икономики. "Политическите лидери Хелмут Кол и Франсоа Митеран са се надявали навремето, когато е подписано споразумението за еврото, че ще се постигне конвергенция в следващите години. За съжаление, тази конвергенция не се постигна. И сега Европа стои пред две алтернативи - или отказ от еврото и възвръщане към национални валути с междинен вариант еврото да се ползва като обща разплащателна единица, или другата тенденция за един път по-обвързан, по-интегриран, по-федералистки и още по-контролиран съюз", защитава тезата си проф Димитър Иванов.

По думите му Еврозоната в този си вид не може да продължава да функционира. "В момента има временно успокоение на финансовите пазари, но то е заради налетите спасителни планове, но дълбоките структурни промени в еврозоната продължават да тежат", подчерта Димитър Иванов.

Подкрепи Economic.bg