Европейските борси очакват решението на ЕЦБ за лихвата

Испанските банки остават под натиск, Volkswagen e сред най-печелившите

Инвеститорите в Европа започнаха предпазливо днешната сесия в очакване на решенията от заседанията на Европейската централна банка (ЕЦБ) и Bank of England, пише Marketwatch. Това остави индексите на почти същите нива спрямо стойността на затваряне вчера.

Очакванията на анализаторите са ЕЦБ да намали днес основната си лихва с 0,25 процентни пункта до рекордно ниските 0,75%. Пресконференцията на президента на ЕЦБ Марио Драги е насрочена за 15:30 ч. българско време.
Общият Stoxx Europe 600 се колебаеше около последното си ниво - 257,10 пункта, след като вчерашния спад прекъсна печелившата тридневна серия.

Испанските банки останаха под натиск, докато книжата на автомобилния гигант Volkswagen бяха двигател на ръста на европейските пазари. Акциите на концерна се изстреляха с 6%, след като вчера от автомобилния гигант заявиха, че през август ще изкупят и останалата част от Porsche. Капитализацията на Porsche нарасна с 2,8%.

В Испания IBEX 35 се открои като губещ сред европейските си събратя, след като заличи 0,6% от стойността си и се смъкна до 7122,50 пункта. Banco Santander и BBVA загубиха по над 1% в началото на търговията. Днес се очаква испанското правителство да продаде 3-, 4-, и 10-годишни ДЦК с общ номинал между 2 и 3 млрд. евро.

Ръстът на книжата на VW помогна за повишението и на германският индекс на сините чипове DAX. Бенчмаркът добави 0,2% до 6573,35 пункта. Френският CAC 40 също се изкачи с 0,2% до 3262 базисни точки, а британският FTSE 100 се повиши с 0,1% и достигна 5691,19 пункта.

Коментари: 0