Европейските борсови индекси на червено

Новините от Холандия, Франция и Испания дават поводи за притеснения на инвеститорите

Испания е в рецесия, Франция може да сдобие с нов президент социалист, а в Холандия правителството ще се срине и това води до код „червено” на фондовия пазар. Това кара инвеститорите да имат страх от влошаване на кризата с еврото и продадат акции си.

Несигурно е положението в Италия: основният индекс свали стойността си с 3,5% до13 901 пункта и падна до най-ниското си ниво за последните пет месеца. Подобна е ситуацията и в Испания: Фондовата борса в Мадрид загуби 3,3% до 6811 пункта. От там дойде и най-лошата новина: икономиката на стрната е в рецесия.

Финансовите пазари в двете страни са под натиск в продължение на месеци. Само за последните пет седмици борсата в Милано е загубила 18%, а тази в Мадрид 21 на сто. За сравнение германският индекс DAX за същия период също е намалял с осем процента.

В началото на седмицата настроението на борсата се срина след серия от негативни новини. Както индустрията, така доставчиците на услуги в еврозоната отбелязват по-слаб бизнес през април отколкото в предишния месец.

Икономистите виждат това като доказателство, че рискът от рецесията в Еврозоната още не е изчезнал - дори и ако страните успешно приемат да намалят бюджетните си дефицити.

Коментари: 0