Еврото падна до 6-седмично дъно

Златото върна печалбите заради слабото евро и стигна до триседмично дъно

68 ~ 3 мин. четене

Еврото стигна до най-ниското си ниво спрямо долара за последните шест седмици в сряда, след излизането на данни, показващи неочаквано голямо свиване на икономиката на Еврозоната, което доведе до покачване на очакванията за нови парични облекчения от страна на ЕЦБ.

Доларът отново достигна до четири и половина годишен връх спрямо йената, след дебати от страна на инвеститорите относно перспективите и политиките, засягащи икономиките на САЩ и Япония, но намали аванса си по средата на Ню Йоркската сесия и продължи да се търгува в рейндж в следобедните часове.

Макар фокусът на инвеститорите през последните дни да бе върху йената, в сряда погледите бяха насочени към еврото, което падна за пета поредна сесия спрямо долара. Данни показаха, че немската икономика е успяла да се върне към растеж в началото на годината, но не дотолкова, че да спре свиването на икономиката в Еврозоната като цяло за шесто поредно тримесечие. През това време Франция се хлъзна към рецесия.

За сметка на това САЩ показва признаци на възстановяване, което подкрепи очакванията, че ФЕД може да намали обемите на закупуваните активи по програмата си за количествени облекчения в края на годината.

Доларът, за кратко, загуби част от печалбите, след като данни показаха, че производствената активност в щата Ню Йорк се е свила неочаквано през май, тъй като новите поръчки и доставките на готова продукция са намалели, но това не беше достатъчно да отклони основния тренд.Данните за инфлацията в Щатите показаха, че цените на производителите са записали най- големия си спад за три години през април, което е знак за слаб инфлационен натиск и би дало на ФЕД свободата да запази монетарната си политика много гъвкава.

Еврото падна до 1.2842, ниво, последно достигнато на 4 април и последно се търгува спрямо долара на 1.2879, реализирайки спад от 0.3%. Спрямо йената, то спадна с 0.4% за деня, като последно се търгува на 131.46.

Длъжностни лица от ЕЦБ заявиха, че биха могли да облекчат допълнително монетарната политика и вероятно дори да направят лихвения процент по депозитите отрицателен, в случай, че икономиката се забави още.Орязването на процента по депозитите би могло да направи държането на евро неатрактивно и да доведе до масови разпродажби.Отделно от това, изпълнителният съвет на МВФ одобри в сряда тригодишен заем за Кипър на стойност 1.3 млрд. долара, който е част от по- големия спасителен план, целящ да помогне на страните от средиземноморието да избегнат неизпълнението на задълженията по дълга си.

По-рано през дневната сесия доларът достигна до 102.76 йени, ниво, видяно за последно през 2008г., достигайки пет поредни върха през последните пет дни. По- късно обаче, по време на северноамериканската сесия, част от печалбите бяха върнати, заради спадът във възвращаемостта по правителствените облигации на САЩ.

В момента зелената валута е нараснала с 18.1% спрямо йената на годишна база. Макар все още да има седем месеца до края на годината, ако печалбите се задържат на това ниво, това ще бъде най- добрата година от 1979 насам, когато доларът нарасна с 23.68% спрямо японската валута.

Златото върна печалбите заради слабото евро и стигна до триседмично дъно

Златото удари триседмично дъно в сряда, увеличавайки загубите си за пета поредна сесия, след като еврото отслабна поради разочароващи данни за растежа в Европа и пазара на акции привлече инвеститорите.

По-рано през деня ценният метал се покачи, тъй като изходящите потоци на публичните фондове намаляха, но посоката се обърна, когато еврото падна до шестседмично дъно спрямо долара, след като данни показаха, че растежът в Германия през първото тримесечие се е увеличил едва с 0.1%, което беше по- малко от очакваното, докато Франция отново се хлъзна към рецесия.

Макар цените на спот пазара да възстановиха около 7% от загубите, понесени в средата на април, когато беше достигнато двугодишно дъно, те все още са с 14% по-ниско на годишна база и са на път да пречупят дванадесетгодишната печеливша серия.

Златото беше притиснато допълнително и поради факта, че покупките в Индия стигнаха до застой, тъй като централната банка ограничи лимита за внос след скока в покупките миналия месец, което доведе до увеличение в търговския дефицит.Вносът на злато и сребро в страната се увеличи със 138% за годината през април, тъй като купувачите се възползваха от по- ниските цени.Но бариерите за вноса на Индия имат малък ефект върху спот цените на жълтия метал, споделиха дилъри от Хонг Конг.

Спот цената на златото рано днес е 1395 долара за тройунция, което е спад от 30 долара на дневна база.

Американският суров петрол се придвижи нагоре с 9 цента, установявайки се на 94.29 долара за барел, след като загуби повече от два долара, поради публикуваните от Администрацията за Енергийна Информация данни за спад в запасите.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg