Еврото се оттласна от 4-месечното си дъно спрямо долара

Перспективата за допълнително парично облекчаване в Япония засилва привлекателността на йената, като валутно средство за финансиране

260 ~ 5 мин. четене

Еврото се възстанови в сряда от 4-месечното си дъно спрямо долара, след като страховете за финансов срив в Кипър отслабнаха, след започването на преговори от страна на островната държава с Русия за нов финансов кредит. За стабилизиране на еврото влияние оказа и решението на ФЕД да запази своята парична политика без промяна.

Американският долар поскъпна спрямо йената в сряда след решението на Федералния Резерв да продължи своята агресивна парична политика, повишавайки очакванията за икономическо възстановяване на САЩ. От Федералният резерв заявиха, че ще продължат да купуват държавни ценни книжа и книжа обезпечени с ипотеки на стойност 85 млрд. долара месечно, въпреки нарастващите опасения за рискове до които водят паричните стимули. В защита на своята парична политика от ФЕД заявиха, че безработицата все още е твърде висока, а фискалната политика е със затегнати правила, визирайки сериозните съкращения на държавните разходи.

Според пазарни анализатори, решението на ФЕД е положително за риск апетита на инвеститорите. Фондовият пазар се възползва от продължаването на ултра-облекчената парична политика. Печалбите в акции отслабват йената, тъй като инвеститорите ползват нисколихвени заеми в японски йени и ги инвестират в активи с по-голяма възвръщаемост. Перспективата за допълнително парично облекчаване в Япония засилва привлекателността на йената, като валутно средство за финансиране.

Доларът поскъпна до ниво от 96.13 йени, доближавайки се до три и половина годишният връх от 96.71 йени, достигнат миналата седмица. Последно за деня доларът се търгуваше за 96.03 йени. Еврото поскъпна спрямо йената с 1,4% до 124,23 йени.

По време на търговията във вторник еврото достигна 4-месечно дъно спрямо долара, след като Кипър отхвърли условията на спасителния план от Европейския съюз. Островната държава нареди банките в страната да останат затворени до следващата седмица, а правителството се разбърза да намери друг спасителен план. Новините в сряда, че Кипър е започнал преговори с Русия за получаването на кредит намалиха паниката сред инвеститорите относно стабилността на европейската валута.

В края на деня еврото се търгуваше на цена от 1,2935 долара, което бе покачване от 0,5 %.

Решението на Европейската централна банка да наложи безпрецедентен план за налагане на данъци върху спестяванията на гражданите в Кипър породи страхове в инвеститорите, че този план може да се приложи и в по-големите европейски страни, като Испания и Италия, при нужда от финансова помощ.

Все пак според повечето анализатори решението на Европейския съюз относно малката периферна държава Кипър е по-скоро предупредителна мярка към останалите по-големи икономики в еврозоната да намалят бюджетните си дефицити и да спазват финансовите рамки налагани от ЕЦБ.

От ЕЦБ заявиха, че дори и ако всички граждани на Кипър решат да изтеглят спестяванията си, те ще гарантират ликвидността на кипърските банки, което също бе отчетено като знак за стабилизиране на цената на еврото.  

Златото поевтиня в сряда след решенията на Федералния резерв на САЩ

Златото поевтиня в сряда, след като Федералният резерв на САЩ реши да остави непроменена своята парична политика. Според докладът, ФЕД  ще се придържа към плана си за стимулиране на икономиката на САЩ с мащабни покупки на облигации, въпреки данните за подобряване на икономическия растеж в страната. Но ФЕД си запазва правото за промяна на своята политика при нарастване на рисковете от агресивната парична политика и напредък в намаляване на безработицата.

Според пазарни анализатори, решението на ФЕД е очаквано и то няма да повлияе сериозно върху цената на златото, която се покачи през изминалите дни в резултат на финансовата нестабилност в еврозоната.

Спот цената на златото последно за деня бе 1605 долара за тройунция, което бе спад от 8 долара за тройунция за деня.

Златото достигна 3-седмичен връх във вторник, след като инвеститорите се насочиха към златните кюлчета поради опасенията, че кризата в Кипър може да се разпространи и в еврозоната. Кипърските лидери все още се мъчат да избегнат финансов срив, след като парламентът отхвърли условията за спасяване от Европейския съюз, но пазарите се успокоиха след новината, че Кипър ще пледира за нов заем от Русия.

След срещата на ФЕД, управителят на банката Бен Бернанке проведе пресконференция, но златото не реагира на коментарите му. Той повтори, че Федералният резерв ще продължи със закупуването на активи.

Пазарните участници очакват новините в четвъртък за броя на помощите за безработица в САЩ, като при увеличение на безработните се очаква поскъпване на златото.

На физическия пазар, покачването на златото през шест от последните седем сесии, подкопа търсенето от Азия, където обема на поръчките намаля спрямо началото на месеца. Купувачите чакат цените да се върнат на по-ниски нива, след успокояване на ситуацията в Кипър.

Цената на петрола нарасна в сряда, след намаляване на опасенията за фалит на Кипър и данните на агенцията за енергийна информация на САЩ, според които запасите от суров петрол са намалели с 1,3 млн. барела през миналата седмица, при очаквано нарастване с 2 милиона барела. Докладът показа и спад в износа на петрол от САЩ. За покачаването на петрола влияние оказа и решението на ФЕД да запази своята парична политика.

Последно за деня цената на петрола бе 93,20 долара за барел, което е покачване от около 1 долар за деня.

Първа съпротива пред еврото е върха от февруари на 1.3485. Едва пробив на това ниво ще намали като цяло низходящия натиск върху единната валута. Следваща съпротива е 1.3750, което се явява 61.8% корекция на понижението 1.4817-1.2042. Пробив и на 1.40 ще поднови възможностите за по-силно покачване на еврото. Надолу подкрепа е дъното от юли на 1.2042. Следва 1.1876, което е дъното от 2010 година и най-ниска точка след началото на кредитната криза. Важна подкрепа е 1.1640, чийто пробив би наклонил везните сериозно в полза на долара.

Първа съпротива е 91.25, следвана от 94.45 – 38% и 100,14 – 50% корекция на Фибо на въпросният спад. Подкрепа доларът ще получи на 76.33, където се намира последното дъно.

В посока надолу, в средносрочен план, първа подкрепа се явява 1.5350 – дъно от 28 декември 2010г, следвана от  психологическото 1.5000 – 61,8%. Едва пробив на това ниво може да отведе паунда до неговият годишен минимум в 1.4227 от 20.05.2010.  Първа съпротива се явява 1.6877 – връх от 15.11.2009г. Следващи съпротиви са 1.7042 – връх от 2 август 2009г и 1,8667.

След побива на ключовите нива 0.96 и 0.9770, следваща важна съпротива се явява нивото 1,00670– връх от 28 ноември 2010г., следвана от 1.1731 – на висока точка от 30 май 2010г. Първа подкрепа за долара е 0.8930, което е последното формирано дъно от 19 февруари. Следваща подкрепа е 0.8567 – най-ниска стойност от 23 октомври 2011г., следвана от дъното за годината, в 0.7067.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Подкрепи Economic.bg