Еврото спря с поевтиняването си, но все още под натиск заради заплахите на ЕЦБ

Златото пада заради слабостта на еврото

Еврото стартира седмицата без значителна промяна след две сесии на сериозни загуби, но може би ще остане под натиск заради продължаващата заплаха за действия от страна на Европейската централна банка.

Единната валута, която в петък падна до едномесечно дъно от 1.3745 срещу долара, рано тази сутрин се котираше на 1.3753. Спадът започна в четвъртък, когато Марио Драги заяви, че ЕЦБ има готовност за действия през следващия месец ако прогнозите за инфлацията го изискват. Кросът евро/йена е на 140.23 и не е далеч от двумесечното дъно на 139.88. Срещу австралийския долар, еврото се разменя за 1.4695 при едномесечно дъно на 1.4674.

Шансовете за нови стимули от ЕЦБ свалиха в петък доходността по испанските и италианските облигации до рекордно ниски нива. Според някои дилъри поевтиняването на еврото може би ще спре засега, тъй като инвеститорите ще изчакват нови причини за разпродажба на валутата. Те ще следят внимателно няколко изказвания на представители на ЕЦБ през тази седмица, сред тях и вицепрезидента Витор Констанцио.

Пазарите ще следят внимателно и развитията в Украйна поради опасенията, че страната навлиза в гражданска война. Про-руските бунтовници обявиха в неделя убедителна победа на референдума за самоуправление на източна Украйна.

Долар/йена нарасна минимално и е на 101.95. Двойката намери подкрепа в зоната при 101.40.

Високо доходните валути също са стабилни и задържат последните печалби срещу долара. Австралийският долар е на 0.9362 срещу американския си съименник и много близо до едномесечния връх от четвъртък на 0.9395.

Днес липсваха важни икономически новини по време на азиатската сесия, а утре ще бъдат оповестени индустриалното производство и продажбите на дребно за месец април в Китай.

 

Златото пада заради слабостта на еврото

Златото днес падна до едноседмично дъно, докато еврото се търгуваше близо до едномесечно дъно заради опасенията за действия на ЕЦБ. Металът не получи подкрепа от нарасналото насилие в Украйна.

Спот цената е 1282 долара за тройунция и отчете в две поредни седмици спад. По-рано днес беше достигнато едноседмично дъно от 1279.60 долара за тройунция.

Еврото пада след четвъртък, когато Марио Драги съобщи, че ЕЦБ има готовност да предприеме действия следващия месец ако обновените прогнози за инфлацията го налагат. По-силният долар прави златото по-скъпо за притежателите на други валути.

Инвеститорите като че ли пренебрегнаха развитията през уикенда в Украйна, където про-руските бунтовници обявиха убедителна победа на референдума за самоуправление на източна Украйна. Според някои това означава независимост, а според други съюз с Русия.

Мениджърите на паричните и хедж фондовете увеличиха залозите си във фючърси и опции на златото за втора поредна седмица заради нарасналото геополитическо напрежение в Украйна, което увеличава търсенето на сигурност в метала.

Вносът на злато в Индия, която е втория по големина потребител на метала в света, спадна със 74% през април до 1.76 милиарда долара спрямо нивата от преди една година.

В петък беше налице рекордно високо затваряне на Уолстрийт, докато долара нараства на валутните пазари срещу еврото и йената.

 

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Коментари: 0