Еврото удари 14-месечен връх спрямо долара

Златото прекъсна серията от четири поредни дни на поевтиняване

108 ~ 3 мин. четене

Еврото достигна 14-месечен връх спрямо долара във вторник, стимулирано от по-оптимистичната прогноза за икономиката на еврозоната и очакванията, че Федералният резерв на САЩ ще запази своята силно облекчена парична политика.

Положителните данни за германската икономика и знаците, че европейските банки са постигнали стабилизиране подкрепиха надеждите на инвеститорите, че най-лошото от финансовата криза в Еврозоната е отминало. Фокусът на инвеститорите е в срещата на Фед, която стартира във вторник и ще завърши в сряда. Очакванията са, че Фед ще продължи политиката си на количествено облекчаване и след тази година, което се отразява негативно на долара, тъй като се увеличава количеството на долари в обръщение.

По време на търговията във вторник цената на еврото се повиши до 1.3497 долара, което е най-високото ниво от 2 декември 2011 г. насам. За покачването на единната валута спомогнаха и данните за потребителското доверие в САЩ, което през януари е спаднало до най-ниското си ниво за повече от година. В края на деня еврото се разменяше за 1.3491 долара.

Според технически анализатори, ако цената на еврото премине психологическото ниво от 1.3500 долара има възможност европейската валута да достигне до следващото ниво на ключова съпротива от 1.3790 долара. Анализаторите добавиха, че в дългосрочен план, докато еврото не падне под подкрепата си от 1.3264 долара, настроенията в европейската валута ще бъдат позитивни.

Освен срещата на Фед, инвеститорите очакват и данните за БВП на САЩ за четвъртото тримесечие на миналата година, които ще се публикуват в сряда - два дни преди януарският доклад за равнището на безработицата в САЩ.

Доларът запази цената си спрямо йената, като според някой пазарни анализатори валутата ще продължи да поскъпва спрямо японската йена след временно затишие, тъй като инвеститорите търсят да купуват долара на по-ниски нива. Последно за деня доларът се разменяше за 90.76 йени, но в близост до две и половина годишния си връх спрямо йената от 91.25 йени, достигнат в понеделник. Еврото се покачи до 122.45 йени, след като по-рано през деня отчете спад до 121.21 йени.

Цената на йената е с еднопосочно движение на поевтиняване от средата на ноември миналата година, тъй като инвеститорите очакват японският премиер Шиндзо Абе да накара Японската централна банка да смекчи паричната си политика, с цел да се победи дефлация в страната Очаква се настоящият управител на Японската централна банка Масааки Ширакава, чийто мандат приключва през април, да бъде заменен с по-агресивен управител, които ще внесе по-големи мерки за парично облекчаване в Япония и ще даде допълнителен тласък за поевтиняване на йената.

Златото с покачване във вторник

Златото се покачи по време на търговията във вторник, спирайки серията от четири поредни дни на поевтиняване, след като достигна двуседмично дъно в понеделник. Инвеститорите са в очакване на решенията на ФЕД в сряда, като прогнозите са, че Федералният резерв ще продължи политиката си  на количествено облекчаване и след тази година. Но всеки намек за промяна на настоящата политика от страна на ФЕД ще понижи значително цената на златото.

Според пазарни анализатори, поскъпването на златото вчера е било в резултат на техническо възстановяване след няколко дни на поевтиняване. Оптимистични данни за икономиката на САЩ и спекулациите, че ФЕД може скоро да преустанови своята програма за изкупуване на облигации, доведе до отлив на инвестиции в злато през последните дни.

Физическите купувачи в Азия се върнаха на пазара, когато цената на златото падна до 1650 долара за тройунция и създаде ниво на временна подкрепа. Спот цената на златото се повиши в края на деня до 1664 долара за тройунция, като се очаква цената да достигне днес до 1669 долара за тройунция.

Петролът нарасна с повече от 1% във вторник, след като силните данни за пазара на жилища в САЩ подкрепиха увереността на инвеститорите в икономическия растеж и повишаване на търсенето на гориво. Финансовите пазари се покачиха, след като индексът S&P/Case Shiller, отразяващ цените на еднофамилните жилища в 20-те най-населени района в САЩ, се покачи за десети пореден месец, отчитайки най-голямото си увеличение на годишна база от август 2006 г. досега. Инвеститорите отчетоха данните като доказателство за покачване в търсенето на петрол. Така ценната суровина последно за деня се търгуваше на цена от 97.76 долара за барел, което бе покачване от 1 долар за барел.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg