Шефът на БАН е новият образователен министър

Самият акад. Стефан Воденичаров обяви, че ще поеме поста за няколко месеца

232 ~ 2 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

Премиерът Бойко Борисов ще предложи настоящият председател на БАН акад. Стефан Воденичаров за нов  министър на образованието. Министър-председателят е обявил това в началото на днешното заседание на Министерски съвет.

Първоначално бе съобщено, че мястото на Сергей Игнатов ще поеме заместник-министър Милена Дамянова, а шефът на БАН ще стане управител на Фонд "Научни изследвания". По-късно от Министерски съвет заявиха, че Милена Дамянова ще поеме Фонда, а Воденичаров ще стане министър. А минути след това стана ясно и че тази информация не е съвсем вярна. 

Последно от пресцентъра на кабинета уточниха - председателят на БАН е предложен за нов министър на образованието, а Милена Дамянова ще продължи да бъде заместник-министър.

Пред журналисти Воденичаров обяви, че няма да напусне досегашния си пост в Академията, а ще излезе в неплатен отпуск. От думите му стана ясно, че той ще попълни състава на правителство до изборите. „Аз си давам сметка, че това е за няколко месеца”, призна Стефан Воденичаров на излизане от заседанието на Министерски съвет.

Като основна своя задача той посочи подготовката по новата оперативна програма "Наука и образование". "Не бива да се губи време, защото през последните 20 години в науката не бяха вкарани никакви пари", заяви Воденичаров като подчерта, че в съседна Румъния от години действа оперативна програма за наука.

„Ние сме бедни, защото произвеждаме малко. А производството и просперитета не стават без наука и иновации”, коментира академикът.

Премиерът Бойко Борисов е направил предложението Стефан Воденичаров да бъде новият министър на образованието с думите: "Той е безспорен учен, безспорен в сферата на науката, главно и неслучайно беше избран и за председател на БАН от хората там".Борисов изрази убедеността си, че дори и депутатите в опозиция ще приемат кандидатурата на шефът на БАН. 

Пред министрите той обясни и защо е взел решението да се раздели със Сергей Игнатов като министър на образованието. "Сергей Игнатов беше добър министър, направи много неща (...) Но, той се забави, спори с мен, оспори доклада на нашия Инспекторат (докладът от проверката на Инспектора към Министерски съвет на фонд "Научни изследвания" - бел. ред.) и затова се наложи да се разделим", заяви Бойко Борисов в началото на днешното заседание.

"На нас ни трябва през тези 3 - 4 месеца фонд „Научни изследвания" да заработи както трябва. Да не се замерят с рецензии и корупция нашите учени, да се съсредоточат върху иновациите, върху изследователската дейност заради това, че толкова милиони се дават там", каза още премиерът.

Подкрепи Economic.bg