Еврозоната се измъкна от 18-месечената рецесия

През второто тримесечие на 2013 година 17-членният блок отчита икономически ръст в размер на 0,3%, като анализаторите предвиждаха растеж до 0,2 на сто

88 ~ 2 мин. четене

Еврозоната успя да се измъкне от хватката на най-дългата рецесия в историята си, главно благодарение на Франция и Германия, повишавайки оптимизма, че възстановяването на единния блок се засилва.

През второто тримесечие на 2013 година еврозоната отчита икономически ръст в размер на 0,3%, показват данните на европейската статистическа служба Евростат. Резултатите на 17-членния блок са по-добри от очакваното, тъй като анализаторите предвиждаха икономически растеж до 0,2%.

Германия отчита ръст от 0,7% за същия период. Потреблението и най-вече инвестициите чувствително са допринесли за съживяването на дейността, което възвръща позицията на Германия като локомотив на цялата еврозона. Растежът на френската икономика е 0,5%, което е доста оптимистично ниво след година на рецесия. Това е най-големият растеж на френската икономика от първото тримесечие на 2011 година.

Това е първото тримесечие с растеж в еврозоната от последната четвърт на 2011 година. Продължилото 18 месеца свиване на икономиката е най-дългият икономически спад в еврозоната от пускането на еврото в обръщение през 1999 година. Въпреки рекордния растеж през второто тримесечие, икономиката на еврозоната остава 0,7% по-малка в сравнение със същия период на 2012 година.

Освен положителните данни в Германия и Франция, знаци на стабилизация се отчитат и в други страни. Изненадващо растежът в Португалия достигна 1,1%. Испания и Италия също си проправят път към бавно излизане по пътя на растежа.

В Кипър икономическата дейност отново се е свила с 1,4% през второто тримесечие след спада с 1,7% през първото. Холандия също отчита свиване с 0,2 на сто.

Еврокомисарят по икономическите въпроси Оли Рен заяви, че възстановяването в еврозоната ще се запази само ако правителствата продължат да взeмат мерки за затягане на коланите. "Устойчивото възстановяване е на една ръка разстояние, но само ако продължим да реагираме на кризата по същия начин на всички фронтове", отбеляза Рен.

Подкрепи Economic.bg