Fannie и Freddie губят 3 млрд. долара заради LIBOR

Американски регулатор съветва ипотечните гиганти да заведат съдебен иск срещу банките, които определят стойността на лихвения индекс

160 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Американските ипотечни гиганти Fannie Mae и Freddie Mac ("Фани Мей" и "Фреди Мак") може да са претърпели загуба от над 3 млрд. долара заради манипулацията на основния лихвен процент, Libor (London interbank offered rate), съобщи Reuters.

Прогнозирана загуба за двете финансови институции е записана в меморандум, изпратен до Fannie и Freddie от главния инспектор на Федерална агенция за жилищно финансиране. Регулаторът призова да се прецени дали загубите са основание за съдебен иск срещу банките, които определят стойността на LIBOR.

Скандалът около фалшифицирането на лихвения индекс доведе до разследване на дузина от най-големите банки на планетата. Две от тях вече отнесоха солидни глоби заради манипулацията. Британската Barclays беше санкционирана с 470 млн. долара през юни, а вчера стана ясно, че швейцарският банков гигант UBS се съгласи да плати 1.5 млрд. долара глоба на регулаторите в САЩ, Великобритания и Швейцария.

LIBOR е лихвен индекс, който измерва процента, при който банките се кредитират помежду си. Освен това се използва и като база за определяне на цената по заеми на финансови инструменти, сред които са деривати и ипотеки.

Подкрепи Economic.bg