Финансовите министри в ЕС не се разбраха за банките

Франция отказва да се съгласи с германските и холандски искания за по-стриктни правила

144 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

На приключилото заседанието на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН) финансовите министри на страните от Европейския съюз (ЕС) не успяха да се разберат за новите правила за спасяването на европейските банки, пише Financial Times. Финансовите министри ще проведат ново съвещание следващата седмица, на което трябва да бъде взето решение преди срещата на върха. На нея ще трябва да се определи курсът на бъдещия банков съюз.

Остават нерешени реални и фундаментални въпроси, коментира ирландският финансов министър Майкъл Нунън, който беше председател на съвещанието. От думите на други участници на срещата стана ясно, че основният проблем са различните искания от редица държави за изработване на правилата спрямо специфични нужди на местните финансови системи.

Група държави, водени от най-голямата европейска икономика - Германия, настоява, че такива правила за спасителна финансова помощ трябва да имат ограничена гъвкавост, която да дава на националните власти малка възможност да избират какви пасиви може да бъдат освободени при фалит.

По-голямата група обаче, включваща Франция и много страни, които не са в Еврозоната, са призовали за повече гъвкавост, която да даде възможност страните-членки да очертаят условията спрямо специфичните ситуации. Засега Франция отказва да се съгласи с германските и холандски искания за по-стриктни правила.

Коментари: 0