Fitch понижи рейтинга на Sharp

Междувременно акциите на компанията в Токио загубиха 2,37 на сто до 165 йени

Sharp продължава да губи доверието на инвеститорите след обявената вчера втора поредна рекордна загуба. Кредитната агенция Fitch понижи рейтинга на компанията в петък до неинвестиционно ниво, съобщава агенция Reuters.

С това за Sharp става все по-трудно и по-скъпо да си набавя свежи пари на капиталовия пазар.

Междувременно акциите на компанията в Токио загубиха 2,37 на сто до 165 йени. По този начин Sharp загуби само от началото на годината почти три четвърти от пазарната си стойност.

Fitch понижи днес рейтинга на Sharp от BBB- до B- и остава скептично настроена за бъдещето на компанията. Паричните резерви на стойност 221 млрд. йени (2,1 млрд. евро) са значително под равнището на задълженията от 898 млрд. йени (8,6 млрд. евро) с падеж в средата на идната година, заявява агенцията в свой доклад. Въпреки че компанията си осигури банков кредит през септември в размер на 360 млрд. йени, готовността на финансовите институции за подкрепа може да отслабне. 

Sharp е най-големият производител на екрани от течни кристали в Япония. Вчера конкурентът Panasonic също сви очакванията си за годината. И Sony също се бори със спадащо търсене, като трите концерна изпитват трудности заради смазващата конкуренция на Samsung и Apple.

Коментари: 0