Франция търси алтернативни начини да обложи богатите

След като Конституционния съд отхвърли данък "богатство", правителството ще мисли върху нови начини да се съберат повече данъци от най-заможните французи

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Френското правителство ще търси нови начини да събере допълнително средства от най-богатите хора в страната. Това каза премиерът Жан-Марк Ейро, който веднага след решението на Конституционния съд обяви, че "ще се търсят алтернативи".

Вчера съдът определи заложения в бюджета за 2013 г. данък от 75% върху доходите над 1 млн. евро. В становището си конституционните съдии записаха, че проблемът не е размерът на данъка, а начина, по който се прилага той. Според тях не може едно домакинство, в което двама печелят по 1 млн. евро да плащат ниски данъци, а ако един получава 1.2 млн. евро например да плаща 75%.

Данък "богатство" беше част от предизборната кампания на президента ФРансоа Оланд. Той остана непреклонен, дори когато легендарният актьор Жерар Депардийо заплаши, че ще избяга от Франция и ще заживее в Белгия ако бъде приет този данък.

Много финансисти определят данъкът като по-скоро символична мярка, която да донесе популярност на Оланд. Разчетите показват, че той ще засегне твърде малка част от данъкоплатците и ще донесе на хазната между 100 и 300 млн. евро.

Коментари: 0