Френските синдикати искат вдигне на надниците

Франсоа Оланд обеща да увеличение, но не даде точни цифри

Новият френски премиер Жан-Марк Еро се е срещнал със синдикати и представители на бизнеса, за да съставят „пътна карта" за съживяване на икономиката на страната, съобщи Еuronews.

Синдикатите искат като за начало правителството да вдигне минималната надница на час, която в момента е 9.22 евро преди данъците. Тези, които са в индустрията смятат, че това ще доведе до обременяване на френските фирми с допълнителни разходи и до съкращения.

Лидерът на синдиката CFDT Франсоа Шерек, който е с най-много членове заяви, че има „твърде много хора, които получават минимална надница"."Искаме да бъде увеличена минималната надница, за да покажем, че ще помогнем на най-ниско заплатените работници", подчерта той.

Президентът на Френската федерация на малкия и средния бизнес изтъкна, че е „категорично против това, защото не разрешава нищо, което е свързано с покупателната способност на работниците".

Френският президент Франсоа Оланд обеща да увеличи минималните надници без да дава точни цифри по време на президентската си кампания.

Коментари: 0