Френското посолство чака извинение от Сидеров

Дипломатите ще предприемат действия по случая, се казва в официално комюнике

3644 ~ 2 мин. четене

Френското посолство очаква извинения от Волен Сидеров заради инцидента в самолета в понеделник вечер. Това се казва в официално комюнике, изпратено от дипломатическата служба на Франция до медиите днес. Както по-рано стана ясно, депутати от "Атака", сред които и лидерът на партията Волен Сидеров, са предизвикали скандал по време на полета София-Варна, като са обиждали пътниците. Сред тях е имало и представител на френското посолство - Стефани дьо Мартие, културно аташе и директор на Алианс Франсез във Варна. Според разкази на очевидци, тиражирани в медиите, Сидеров е наричал жената с обидни квалификации, касаещи националността й, и е изискал личните й документи.

Посолството и френското външно министерство проучват ситуацията, за да предприемат действия в тази ситуация, която не може да бъде толерирана, се казва още в комюникето.

В него поведението на Сидеров, който не се споменава по име, а е описан само като депутат, е начерено "осъдително" и "недостойно", неотговарящо на позицията на депутат, нито на човек със себеуважение.

"Френски дипломатически служител е бил мишена на обиди и заплахи от български гражданин във видимо нетрезво състояние по време на полет на компанията България Ер между София и Варна. Този български гражданин е укорил служителя за неговата националност и е изтъкнал качеството си на депутат, за да изиска за проверка документите на дипломатическия служител, очевидно игнорирайки разделението на законодателна и изпълнителна власти", се казва в позицията на френската дипломатическа служба.

Посолството се позовава и на Виеннската конвенция от 18 април 1961 г., по която България и е страна, и която изисква българските властида вземат всички, се  възможни мерки, за да попречат на посегателствата срещу личността на дипломатическите служители, срещу тяхната свобода и тяхното достойнство.

 

Коментари: 0