Фридрих към българите: Добре сте дошли, само ако учите или работите

В интервю за германското онлайн издание на Der Spiegel германският вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих обяснява причините, поради които той не е съгласен България и Румъния да се присъединят към Шенген

Снимка: БГНЕС

164 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

- Г-н Фридрих, подкрепяте ли приемането на България и Румъния в Шенген?

Не. И ще гласувам против разширяването на Шенген и увеличаването на привилегиите за румънците и българите. Ако София и Букурещ настояват да има гласуване, опитът ще бъде блокиран с вето от Германия. Концепцията за освобождаването само на някои видове придвижване, като например пътувания по въздух или през морските пристанища, също е неприемлива.

 

- Какви са причините за тази Ваша позиция?

Европейският съюз (ЕС) отдавна е оценил дали Румъния и България са готови да бъдат приети в Шенгенското пространство. Последният годишен доклад показа напредък, но недостатъчен. България и Румъния трябва да бъдат по-решителни в борбата срещу корупцията. Онези, които получат виза чрез подкуп, могат да пътува по целия път до Германия без допълнителни проверки. Нашите граждани ще приемат разширяването на Шенгенското пространство, само ако са изпълнени някои основните условия. Това все още не се е случило.

 

- Кметовете на някои градове в Германия предупреждават за огромна вълна от български работници, които ще имат право да живеят и работят навсякъде в ЕС през 2014 г. Какво смятате по този въпрос?

Правото на свободно движение означава, че всеки гражданин на ЕС може да остане в която и да е държава-членка, когато той или учи, или работи там. Всеки гражданин на ЕС, който отговаря на това условие, е добре дошъл тук. Но тези, които идват само да получават социални помощи, и по този начин да злоупотребяват със свободата на движение - те трябва да бъдат ефективно възпрепятствани да го правят.

 

- Как смятате да направите това?

Европейската комисия (ЕК) трябва да ни гарантира, че Румъния и България действително използват средствата, които им предоставяме, в полза на своите граждани. Допълнително към това бих искал да се увеличат наказанията за измамите със социални помощи. Тези санкции могат например да включват забрана за връщане в дадена страна, ако веднъж човек е бил депортиран заради измама с помощи. Аз ще предложа такива мерки на Брюксел. Не можем да си позволим ситуацията, в която хора от цяла Европа идват в Германия, само защото даваме най-високите социални помощи.

 

- Подобен подход вероятно няма да бъде одобрен от Европейската комисия?

Комисията трябва да се научи да обръща по-голямо внимание на гледните точки и настроенията на хората в държавите-членки на ЕС. Досегашното отношение: "Ще си затворим очите, най-важното е, че ЕС продължава да расте", вече не е приемливо за тези, които трябва да отговорят пред гражданите.

Подкрепи Economic.bg