Г-20 удвоява силата на МВФ

С нови $430 млрд. страните показват желание и ангажираност да се справят с кризата

Международният валутен фонд ще получи повече средства за справяне с дълговата криза. В този втори спасителен план ще участват и развиващите се пазари, което може да улесни Европейския съюз.

Международният валутен фонд (МВФ) ще получи повече пари в борбата си с кризата с външния дълг. Водещите индустриални и нововъзникващи икономики (Г-20) се споразумяха в петък във Вашингтон да се увеличи цялостната "огнева мощ" на Международния валутен фонд с повече от 430 милиарда щатски долара. Така размерът на спасителния план достигна близо един трилион долара за страни обхванати от кризата.

Не всички страни обаче ще се обединят около идеята на Г20. Имаше съпротива от някои развиващи се нации, както и от САЩ, които настояват да се следи изкъсо как се разпределят средствата.

От страните членки на Г-20 $200 милиарда идват от Еврозоната, $60 милиарда от Япония, а Южна Кореа, Саудитска Арабия и Великобритания допринасят с по 15 милиарда щатски долара. Общо $72 милиарда ще вложат икономически развиващите се БРИКС страни в лицето на Бразилия, Русия, Индия и Китай. Малайзия, Тайланд и Сингапур също изявяват желание да участват в набавянето на средства, но не уточняват конкретни суми.

"Това е в резултат на много широко международно сътрудничество, което включва значителен брой страни", се казва в изявление в съответствие с увеличението на бюджета на Г-20. Допълнителните средства не се ограничават до регионите и включват всички 188 членове на МВФ.

Шефът на МВФ Кристин Лагард изрази благодарността си. „Осигуряването на повече от $430 млрд. е изключително важен принос към борба с кризата на дълга, заяви тя във Вашингтон.

"Кредитният капацитет на МВФ  се удвоява, което е правилният инструмент за борба с кризата", смята Лагард. "Дори развиващи се страни като Русия, Индия, Китай и Бразилия са направили ангажименти. Резултатите показват решимостта на международната общност да победи кризата", завършва тя.

Коментари: 0