ГЕРБ сезира ЕК за VII блок на АЕЦ "Козлодуй"

Изграждането на реактора без конкурс противоречи на решението на Народното събрание за провеждането на такъв

88 ~ 2 мин. четене

ГЕРБ ще сезира еврокомисар Гюнтер Йотингер за изграждането на VII блок на АЕЦ „Козлодуй” без конкурс, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. „Изграждането на VII блок на АЕЦ „Козлодуй” без конкурс противоречи на решението на Народното събрание за провеждането на такъв. Драгомир Стойнев наруши редица европейски и български правила, въвличайки държавата в ангажимент без конкурс и без съгласуване с Европейската комисия.

 Изграждането на нова ядрена мощност без яснота за цената на проекта и за цената на електроенергията от него на практика повтаря историята с АЕЦ „Белене”. Така предложен седми блок в Козлодуй ще бъде равносилен на американска АЕЦ „Белене”. Както всяка една инициатива на управляващите, и след тази остават повече въпроси, отколкото отговори.

С изказванията си от последните дни, министър Стойнев нанесе изключителен удар по държавната защита пред арбитража за Белене. Дали от некомпетентност или с умисъл, тепърва ще стане ясно, но и двете можем да ги окачествим като държавно предателство, което ще струва скъпо на България. Странно е, че така нареченият премиер Орешарски не порица безумията, които върши неговият министър.

България не е на уведомителен, а на разрешителен режим от Европейската комисия и ние ще запознаем еврокомисаря Йотингер с намеренията на българското правителство да взема решения на тъмно и без конкурс, в разрез с европейските правила. Напомняме, че през 2001 г. по подобен начин без конкурс се подписаха споразумения за „Марица Изток” 1 и „Марица Изток” 3, които заработиха 10 години по-късно на цена на тока три пъти по-висока от тази, произвеждана от АЕЦ „Козлодуй”.

И заради това подаването на оставката на това правителство не е самоцел, а спасение за държавата от пагубните им действия за десетилетия напред”, се посочва в позицията на ГЕРБ.

Подкрепи Economic.bg