ГЕРБ внася искане за извънредно заседание на парламента

В подписката са участвали 77 депутата от най-голямата партия

96 ~ 2 мин. четене

Най-голямата по численост партия в 42-рото Народно събрание - ПП ГЕРБ, ще внесе в парламента искане за свикване на извънредно заседание на Народното събрание. От управлявалата до края на февруари партия настояват на извънредното заседание да бъде обсъдена актуализацията на държавния бюджет за 2013 г. и наложеното президентско вето, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ, като уточниха, че искането е подписано от 77 народни представители от партията.

В мотивите към искането се посочва, че новото обсъждане на промените в бюджета трябва да се състои в най-кратки срокове, а не в края на август. "Основание за това ни дават изказвания на премиера Орешарски, че ще е налице "забавяне с неблагоприятни последици за страната". В писмо до медиите Министерството на финансите също твърдеше, че забавяне на актуализирането на бюджета за 2013 г. ще доведе до неизпълнение на редица мерки, предвидени от правителството. Министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов също заяви, че отлагането на влизането в сила на актуализацията ще доведе до невъзможност за изплащане на редица социални добавки към хората в неравностойно положение", се посочва още в мотивите на ГЕРБ.

В искането си, народните представители от ГЕРБ обявяват, че от една страна изпълнителната власт твърди, че без промените в бюджета са налице непреодолими препятствия за хората и бизнеса, а от друга парламентарното мнозинство, подкрепящо правителството, не бърза с актуализацията. Парламентарната група на ГЕРБ остава на позицията си, че предложената актуализация е необоснована, непрозрачна и ненавременна. За да не бъде заблуждавано българското общество, ГЕРБ внася искане за незабавно свикване на извънредно заседание на Народното събрание с единствена точка в дневния ред - обсъждане на върнатата от президента актуализация на Бюджет 2013.

Искането на народните представители от ГЕРБ ще бъде внесено в деловодството на Народното събрание от 9.30 ч. След това представителите на партията ще направят изявления пред медиите.

Подкрепи Economic.bg