Gangnam style спасява корейската икономика

Парчето на рапъра PSY е причината за невиждан интерес от страна на туристите

180 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Приходите от туризъм в Южна Корея през първите 11 месеца на годината са достигнали 13.1 млрд. долара, показват данните на Световния съвет по туризъм (WTTC). Общият брой на туристите е надхвърлил 10 млн. души, което според статистиката не се е случвало никога досега.

Според анализаторите на британската банка HSBC основна вина за рекорда има песента на рапъра PSY Gangnam Style. "През втората половина на годината, докато глобалната търговия се сви и повлече надолу световната икономика, мнозина танцуваха щастливо на завладяващото парче Gangnam Style. Основният печеливш от повишения интерес към южнокорейската култура е именно туризмът в страната", пише в своето становище HSBC.

Анализаторите на банката са на мнение, че ако инерцията в туризма се запази, това ще помогне да се възстанови по-бързо икономиката на страната през 2013 г. "Всяко директно създадено работно място в туризма, създава индиректно 1.6 работни места", коментира за CNBC Роналд Ман, икономист в HSBC.

През четвъртото тримесечие на 2012 г. четвъртата най-голяма икономика в Азия отчете слаб ръст. Той се дължеше на 0.4% повишение в потреблението на тримесечна база.

По изчисления на банката туризмът добавя 5.4% към БВП на Южна Корея, което е два пъти повече от аграрния сектор.

Подкрепи Economic.bg