Регионите ще имат глас за финансовата рамка до 2020 г.

Преговорите с представители на местните власти и президента предстоят

116 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Президентът Росен Плевнелиев предложи представители на регионите да се включат в планирането на ресурсите по финансовата рамка за страната ни за периода 2014-2020 г. Идеята държавният глава сподели на среща с кметовете на Смолян и Чепеларе Николай Мелемов и Тодор Бозуков и с областния управител на Смолян Стефан Стайков.

„Тези милиарди в голяма степен ще бъдат изразходвани за развитие на регионите, затова техни представители трябва участват в планирането им и да се чуе техният глас”, коментира Росен Плевнелиев, цитиран от прессекретариата му.

Конкретните разговори с представители на местните власти ще продължат в столицата и през следващите шест месеца.

Президентът поздрави кметовете и областния управител на Смолян за организацията на Европейската купа по ски-алпийски дисциплини за жени, която се провежда в Пампорово и заяви, че България трябва да направи дългосрочна стратегия за развитие на ски дестинациите. Той обяви, че с представителите на местните власти са набелязани конкретни мерки в тази посока, а през следващите няколко седмици ще бъдат проведени срещи, на които ще бъдат обсъждани възможностите за финансиране на регионите по Програмата за развитие на селските райони и по Програмата за регионално развитие през следващия програмен период до 2020 година.

В Чепеларе държавният глава направи посещение в предприятие за производство на ски и отбеляза, че с фабриката показваме, че "можем да произвеждаме на световно ниво, показваме доверието и предприемачеството на българите". "Произведено в България” заслужава да намери своите експортни пазари, подчерта президентът.

Подкрепи Economic.bg