Газдов: ДКЕВР е виновна за проблемите в енергетиката

Погледнете сметките - от 100 лева 6 лева отиват за зелена енергия, коментира председателят на БФА

172 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е виновна за проблемите в енергетиката. Това заяви председателят на Българската фотоволтаична асоциация (БФА) Никола Газдов в ефира на bTV.

Според Газдов, хората трябва да си зададат въпроса защо председателят на ДКЕВР Евгения Харитонова – бивш заместник-министър на енергетиката, коментира, че либерализацията на енергийния пазар няма да намали цената на тока, а в същото време Европейската комисия (ЕК) води наказателно дело срещу нас именно по този казус.

Той отбеляза, че преди време електроразпределителните дружества, а сега – производителите на енергия от възобновяеми източници, са сочени за единствен виновник за проблемите в целия сектор. „Погледнете сметките - от 100 лева 6 лева отиват за зелена енергия“, коментира Никола Газдов. 

По отношение на цената на енергията от ВЕИ председателят на БФА коментира, че не е толкова висока, защото трябва да се вземат предвид технологичните разходи на производителите. Той обаче допълни, че цената от 699 лв за мегават е само на десетина компании. „За останалите 1400 не е такава“, допълни той. Според него, ако не изпълним изискванията за зелена енергия, ще се наложи след това да я купуваме - от Германия или Австрия. 

Подкрепи Economic.bg