„Газпром“ призова ЕК за обективност в разследването

Руският газов гигант отрече да е монополист на европейския пазар

124 ~ 1 мин. четене

Компанията „Газпром” разчита на обективност в aнтимонополното разследване на Еврокомисията, коментира Владимир Марков, който е член на управителния съвет на руския газов холдинг, предаде РИА Новости.

Тази седмица стана ясно, че договорът на България с „Газпром”също е след разследваните документи от Европейската комисия. Съмненията към работата на руския газов гигант са за затрудняване на свободните доставки до страните от ЕС, възпрепятстване на диверсификацията на газовите доставки и възможността компанията да е наложила на клиентите си несправедливи цени, обвързвайки ги с тези на петрола.

Днес от компанията обясняват, че спазват правилата за дейност в страните, с които работят. Ние се занимаваме изключително със стопанска дейност и правим това според правилата в страните, в които работим, дори и тези правила да не ни харесват, като например третия енергиен пакет”, посочи Марков.

Той отбеляза, че делът на „Газпром” на европейския пазар е по-малко от една трета и съответно холдингът не може да бъде смятан за монополист.

От ЕК обявиха, че разследването срещу газовия гигант е в начален етап и все още е рано да се говори за наказания. Веднага след разпространяване на съобщението пък от "Газпром" съобщиха, че стартирането на такава процедура не е развносилно на откриване на нарушения.

Подкрепи Economic.bg