Германска компания изгражда нов стадион в София

ISF планира да инвестира 40 млн. евро в изграждането на спортното съоръжение

240 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Германската компания ISF, която е клон на американския гигант IMG, предвижда да инвестира 40 млн. евро в изграждането на нов стадион в София, съобщи ”Труд”. Компанията вече има подписано споразумение с Български футболен съюз (БФС) и преговаря с два столични футболни клуба за терен. Възможно е държавата да предостави терен за стадион, като собствеността върху земята се планира да бъде променяна, пише медията.

Немската компания е готова с подробно прединвестиционно проучване и бизнес план, в който са очертани детайли за финансиране, управление, проектиране и изграждане на стадиона. Концепцията за проекта предвижда на бъдещата арена да играят два големи софийски клуба, както и националният отбор. Предполага се, че става въпрос за ”Славия” и ЦСКА. Подобна е схемата, използвана от компанията ”Алианц-Арена” в Мюнхен, която е дом на ”Байерн” и на мачовете на Бундестима.

Очаква се евентуалното бъдещето спортно съоръжение да бъде едно от най-модерните в Европа. Според анализите към момента най-рентабилен ще бъде стадион за около 25 хил. зрители, който ще има възможност за трайно разширение с допълнителни места при необходимост или домакинства на големи мачове.

Германската компания ISF има от две години офис в България, но за момента отказва коментар по темата. Наскоро спортният министър проф. Мариана Георгиева обяви готовността на правителството за подкрепа на кандидатурата на България за домакинство на мачове от европейското първенство през 2020 г.

Подкрепи Economic.bg