Главни редактори призоваха лидерите на ЕС да спрат Путин

Окритотo писмо на топ журналистите е публикувано във водещия полски вестник Gazeta Wyborcza

Отворено писмо

Главни редактори призоваха лидерите на ЕС да спрат Путин
176 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Главните редактори на водещите либерални вестници в Европейския съюз (ЕС) в открито писмо призоваха правителствата на Евросъюза да спрат руския президент Владимир Путин.

Текстът е подписан от главния редактор на полския вестник Gazeta Wyborcza и от Питер Володарски – главен редактор на щведския вестник Dagens Nyherer. Подкрепиха обръщението към лидерите на ЕС обаче и главните редактори на френския Le Monde, германския Diе Welt, испанския El País, италианския La Stampa , холандския de Volkskrant, австрийския Der Standard, чешкия Hospodarske Noviny, словашкия Denník SME, португалския Dariode Noticias и литовския Lietuvos Rytas.  

«Ние, главните редактори на вестници от различни страни в Европа, призоваваме лидерите на ЕС да спрат агресивната политика на президента Путин. Опитът учи, че диалогът с Путин е загуба на време, ако не се базира на единсво и твърдост. Г-н Путин досега доставя оръжия и наменици в Източна Украйна. Той продължава да стяга войски по границата», припомнят те.

«Страните на ЕС трябва да използват всички средства за натиск – спирането на доставки на оръжия за Русия, икономически и политически санкции. Солидарността срещу Путин е реалният отговор на украинската криза», смятат главните редактори на европейските вестници.

Неслучайно топ журналистите правят паралел с Втората световна война. «Лицемерието, глупостта и мълчанието на интелектуалния елит, на художниците, на учените и на медиите пред лицето на разгръщане на нацисткия и сталинисткия тоталитарен режим ще останат завинаги в тъжната памет на XX век. Затварянето на очите при анексията на Австрия, Чехословакия и балтийските държави ще остане завинаги като срам за Европа. Никой не е говорил толкова красиво за мира и междунартодните закони като Хитлер и Сталин, никой не е извършвал толкова престъпления, колкото тези тези дикатори», пише в писмото.

Според журналистите Европа мълчи за агресивната империалистична политика на президента на Руската федерация Владимир Путин: «Западът мълчаливо търпи неговата агресивна политика, която явно нарушава суверенитета на такива държави като Молдова, Латвия, Грузия и най-вече – Украйна».

Те припомнят, че сегашната война с Украйна започна от анексията на полуостров Крим. «Умиротворяването е пътят за никъде. Путин не е политик от европейски тип, това е политик, чийто път е непрекъснат авантюризъм», пише в обръщението.

 
Подкрепи Economic.bg