Goldman Sachs: Бягайте от американския пазар

Това е предупреждението на шефа на звеното за инвестиции на борсата в САЩ към Goldman Sachs Дейвид Костин към клиентите на банката

Изтегляйте парите си от американския пазар преди борсата да „падне от фискалната скала". Това е предупреждението, което шефът на звеното за инвестиции на борсата в САЩ към Goldman Sachs Дейвид Костин отправя към клиентите на банката, пише CNBC.

В писмото на Костин се посочва, че в края на годината широкият индекс S&P 500 ще бъде на ниво около 1 250 пункта, което е с над 150 пункта под сегашното си ниво.

Под „фискална скала" се има предвид изтичането на някои данъчни отстъпки върху заплатите, капиталовите печалби и дивидентите. Изразът се използва и за задължителното спиране на разходи, което последва от достигането на тавана на дълга миналото лято.

Повод за такава прогноза дават очакванията, че в Конгреса на САЩ няма да се стигне до мерки за свиване на огромните разходи в бюджета преди предстоящите избори, а може би дори преди края на годината.

"Политическата реалност и прецедентът от миналата година предполагат, че потенциалът да не се стигне до споразумение за противодействие на нарастващата задлъжнялост в Конгреса е по-голям, отколкото вярват повечето инвеститори", заявява Костин.

„Миналата година срокът за вдигане на тавана на дълга се знаеше с месеци предварително. Въпреки това Конгресът не постигна сделка, която да задоволи всички. Инвеститорите се разочароваха и S&P 500 потъна с 11% за десет търговски сесии", припомня той.

Най-лошият сценарий тази година е Конгресът да не направи абсолютно нищо след изборите - дори да не започне дискусия и някакви мерки с кратко удължаване на данъчните отстъпки и плановете за разходи. При такъв сценарий икономиката ще се свие през 2013 г., смятат икономистите на Goldman.

Това, което е по-вероятно, е удължаване на някои от по-значимите данъчни отстъпки и въвеждане на мерки за икономии. Такъв подход все още би бил провал от гледна точка взимане на цялостни мерки преди края на годината.

Така ще се стигне до задълбочаване на несигурността, което пък ще се отрази на икономиката и пазарите по значителен начин, смятат от Goldman.

 

Коментари: 0