Граждани протестират срещу кабинета "Орешарски"

Освен в София, протестиращи се събраха и във Варна, Бургас и Благоевград

120 ~ 2 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Няколкостотин души се събраха днес на протест срещу правителството на Пламен Орешарски пред сградата на Народното събрание. Организацията за протеста течеше във Facebook. На площада обаче излязоха значително по-малко на брой хора от обявилите намерението си да протестират повече от 16 хиляди души, съобщи Kmeta.bg.

Пред Народното събрание излязоха се събраха около 400 души, предимно млади хора, които развяват български знамена и изразяват недоволството си към новото правителство. На някои от плакатите им пише: "Олигарски, върви си", "Съдбата на Чаушеско ви очаква!", "Всяко едно правителство е заговор, съзаклятие против свободата на човечеството". Чуват се освирквания, скандирания "Оставка", "Долу ДПС". 

За кратко шествието спря движението пред Народното събрание. Сградата на парламента не е обградена с метални съоръжения, а само с жива верига полицаи.

Постепенно към протеста се присъединяваха още хора и след 13 часа броят им наброяваше около 1000 души.

Около 13:30 часа, шествието се отправи към Орлов мост и спря движението по кръстовището. В района има засилено полицейско присъствие, пристигнаха и камиони на жандармерията. До този момент демонстрацията протича без инциденти.

Десетки се събраха на митинг пред общината във Варна. Повече от тях също, както и в столицата, са млади хора. Демонстрации имаше и в Бургас и Благоевград. Включилите се в протестите и в двата града бяха малко на брой.  

Сред основните искания, поместени във Facebook страницата на събитието, се отличават тези за касиране на изборите, невъвеждането на турски език в училищата, против увеличаването на цената на тока и строежа на АЕЦ "Белене". 

Днес, отделно от гражданския протест, в София се проведоха и партийни акции на РЗС и НФСБ с искането за касиране на изборите от 12 май.

Коментари: 0