Гръцкият бизнес се мести в България

За последните 2 години 800 фирми са открили представителства у нас, пише "Катимерини"

6570 ~ 1 мин. четене

За малката група от смели млади гръцки предприемачи, които са реши да започнат да работят за себе си, големият въпрос вече не е „как”, а „къде”, с оглед на враждебната среда за бизнес в Гърция, да не споменаваме и постоянно увеличаващите се данъци, пише гръцкият вестник „Катимерини”, цитиран от Фокус.

Само за последните две години, 800 нови гръцки компании са открили представителства в съседна България, докато други 1 500 са напуснали преместили управленията си от Гърция в Кипър.

По-решителните предприемачи стигнаха до Великобритания и дори САЩ, докато няколко по-пресметливи се установиха на Панама и Кайманските острови, поради данъчния рай.

Според скорошно проучване, публикувано от Гръцката индустриално-търговска камара, 80% от гърците виждат липсата на стабилност в данъчната система и в трудовото и осигурителното законодателство като основна пречка за развитието на предприемачеството. Други 62% виждат високите данъци като основен фактор, възпрепятстващ развитието на бизнеса в Гърция, докато тези в България и Кипър са много по-благоприятни.

Подкрепи Economic.bg