Губим позиции в Индекса на човешкото развитие

Класацията за поредна година се оглавява от Норвегия

364 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

България е класирана на 57-о място Индекса на човешкото развитие (ИЧР) за 2013 г., изготвен от Организацията на обединените нации (ООН). Класацията обхваща общо 187 страни по света. В доклада, оповестен през изминалата година, страната ни бе поставена на по-добра позиция - 55-то място.

ИЧР, който е разработен през 1990 г. от пакистанския икономист Махбуб-ул Хак, оценява различни компоненти от живота на населението на Земята, в това число нивото на бедността, грамотността, образованието и очакваната продължителност на живота.

Анализът показва, че средната продължително на живота у нас е 73.6 г., като 10.6 г. от тях се отделят за образование.

Според изследването страната ни е поставена на 38-мо място в света по равенство между половете, като първото място се заема от Холандия. Любопитни факти са, че на всеки 100 души в страната ни се падат по 164.9 абонати на телефонни услуги, а на всеки отделен българин - по средно 6.6 тона емисии въглероден диоксид.

Класацията се оглавява от Норвегия, Австралия и САЩ. В първите 10 попадат също Холандия, Германия, Нова Зеландия, Ирландия, Швеция, Швейцария и Япония.

На последните места са класирани Мали, Буркина Фасо, Чад, Мозамбик, Демократична република Конго и Нигер.

От страните, намиращи се в непосредствена близост до България, Хърватия е на 47-о място, Румъния - на 56-о, Черна гора - на 52-о, Сърбия - на 64-о, а Босна и Херцеговина - на 81-о.

Подкрепи Economic.bg