Гърците са изтеглили рекордните 8.6 млрд. евро от банките

Общата стойност на депозитите е намаляла до 163 млрд. евро

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Компаниите и физическите лица са изтеглили 8.6 млрд. евро от спестяванията си в банките, като общата стойност на депозитите е намаляла до 163 млрд. евро. Данните са на Централната банка на Гърция, цитирани от Reuters. Толкова голяма сума в рамките на един месец не е била изтегляна, показва статистиката.

Основната причина за масовото бягство от гръцките банки е страхът, че Гърция може да напусне еврозоната. Месец май беше белязан от парламентарните избори, които изправиха страната пред политическа криза. След повторните избори на 17 юни и положителните сигнали от приключилата среща на евролидерите анализаторите смятат, че през юни може да се очаква част от парите да започнат да се връщат в Гърция.

Според информация на банкери само за няколко дни след 20 юни, когато беше съставен кабинета, в страната се върнаха около 3 млрд. евро.

Лихвите по банковите депозити в Гърция са доста високи и е доста изгодно да се държат пари на влог, коментира икономистът от кипърската Hellenic Bank Михалис Флорентиадис. Според него обаче ако рискът Гърция да напусне еврозоната е висок, изтичането на пари от страната ще продължи.

Коментари: 0