Гърция иска от ЕС да й отпусне незабавно парите

Премиерът Андонис Самарас смята, че гърците са направили достатъчно жертви

80 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Гърците направиха огромни жертви и вторият транш от спасителния пакет за Гърция трябва да бъде отпуснат незабавно. За това настоя гръцкият премиер Андонис Самарас по време на започналата вчера среща на върха на Европейския съюз (ЕС). Той говори за огромната безработица и липсата на пари, която създава големи проблеми за икономиката на страната.

Гръцкото правителство е изразило решителност да приключи успешно преговорите с "тройката" (ЕЦБ, ЕС и МВФ) по пакета с исканите от тях рестриктивни мерки на стойност 13.5 милиарда евро, който е от съществено значение за финансовото подпомагане на Атина.

За три трудни етапа преди получаване на парите, съобщава вестник "Катимерини". Според информация на изданието на 29 октомври ще се свика извънредно заседание на Еврогрупата, на която ще се одобри споразумението между гръцкото правителство и тройката кредитори.

След това кабинетът на Самарас трябва да гласува мерките и бюджета за следващата година, за да може на 12 ноември отново да се свика Еврогрупата. Тогава финансовите министри ще решат за отпускането на транша и ще обсъдят стабилността на гръцкия дълг.

Подкрепи Economic.bg