Гърция "на тъмно" от юни

Разпределителните компании дължат 300 млн. евро на доставчиците

Гърция рискува да „остане на тъмно”, съобщава вестник „Катимерини”. Причината е, че компаниите-доставчици на електрическа енергия за домакинствата дължат над 300 млн. евро на Държавната газова компания на страната (ДЕПА).

В писмо директорът на ДЕПА Харис Сахинис се обръща към временното правителство на страната с искане на този въпрос да бъде дадено „значение от национален приоритет” и да се предприемат мерки веднага, за да се избегне спирането на електроподаването за домакинствата в началото на юни.

Директорът на ДЕПА заплашва, че ако не бъдат предприети каквито и да е постъпки, компанията ще трябва да прекрати от началото на следващия месец подаването на газ към производителите на електро и топло-енергия.

Харис Сахинис също така моли временното правителство да поиска от банките да се откажат от гаранциите, които търсят, за да може ДЕПА да се сдобие с необходимите капитали, за да се разплати с основните доставчици на газ в страната – руската компания „Газпром”, италианската ЕНИ и турската „Ботас”.

Платежният дефицит на Оператора на енергийният пазар на Гърция (ЛАГИЕ) е достигнал 400 млн. евро и продължава да нараства с всеки ден, посочва още директорът на ДЕПА. 

Коментари: 0