Гърция скара МВФ и ЕС

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Международният валутен фонд (МВФ) и Европейският съюз (ЕС) имат разногласия за това в какъв срок Гърция трябва да намали нивото на дълга си, пише Financial Times. Именно заради това снощи финансовите министри от еврозоната (Еврогрупата) отложиха с една седмица решението за отпускането на жизненоважния за Гърция финансов транш на стойност 31.5 млрд. евро.

Основният сблъсък е бил между управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард и председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер.

МВФ продължава да настоява Гърция да се придържа към първоначалния график и да свали дълга си до 120% през 2020 г. ЕС, в лицето на Юнкер, пък настоява срокът да бъде удължен с две години до 2022 г.

Това е един от редките случаи на явно противопоставяне между двете институции и според FT може да забави допълнително отпускането на парите за Гърция. Средствата се плащат както от фондовете на ЕС, така и от МВФ.

На пресконференцията след срещата, Юнкер отново настоя целта да бъде преместена, казвайки че това не е шега, Лагард раздразнено поклати глава и каза: "По наше мнение, подходящ е графикът за 120% от БВП до 2020 г." добавяйки "ясно е, че имаме различни възгледи по въпроса". Длъжностни лица ще се срещнат отново 20 ноември в усилията за постигане на споразумение, каза Юнкер, пише Financial Times.

Много анализатори са на мнение, че не е реалистично да се сведе гръцкият дълг до 120% от БВП до 2020 г., при положение, че се очаква той да достигне 190% през 2014 г.

Коментари: 0